Sprite die de muis volgt

In deze les ga je met twee sprites programmeren. Één sprite gaat je muis volgen. De ander gaat de eerste sprite achtervolgen. Wanneer ze elkaar aanraken, zullen ze een praatje houden met elkaar.

Geen Afbeelding

Op deze pagina, ga je de eerste sprite programmeren zodat hij je muis volgt en de tweede sprite programmeren zodat hij in de richting van de eerste wijst, als voorbereiding op het achtervolgen.

 1. "H1L5-SpriteAchtervolg"Geen Afbeelding
 2. Geen Afbeelding
  Geen Afbeelding en Geen Afbeelding rapporteren de locatie van de muis op het speelveld. Ze zijn te vinden in het Waarnemen-palet.
  Lees het onderstaande script en bedenk wat het doet, voordat je het bouwt. Wat verwacht je dat het zal gaan doen?
  Geen Afbeelding
 3. Bouw nu het script en voer het uit. Beweeg je muis over het speelveld terwijl het programma bezig is.

  Geen Afbeelding Het blok aan de bovenkant van het script heet een hoedblok. De vorm benadrukt dat het alleen aan het begin van een script kan worden gebruikt. Hoedblokken zeggen niet wat het script moet doen; ze zeggen wanneer het script iets moet doen. Hoedblokken zeggen door middel van welke gebeurtenis het script moet beginnen. In dit geval start het script wanneer er op de groene vlag geklikt wordt.

  Om dit script te stoppen , klik je op de knop met het rode stop teken: Geen Afbeelding

 4. Geen Afbeelding Werkt het programma zoals je had verwacht?
 5. Maak een tweede sprite door te klikken op de Geen Afbeelding knop, onder het speelveld.  
  Gebruik dan het richt naar blok om hem naar Sprite te richten. De animatie hieronder laat zien hoe het moet. Geen Afbeelding
 6. De nieuwe sprite, genaamd Sprite(2), verschijnt op het speelveld. Hij is gloednieuw, dus hij heeft nog geen scripts. De knoppen onder het speelveld kan je gebruiken om te selecteren welke sprite je wil programmeren.
Geen Afbeelding
 1. Pas je script aan zodat Sprite(2) het wijzen naar Sprite herhaalt, zodra er op de groene vlag geklikt is.
  Geen Afbeelding
 2. Terwijl een script bezig is met uitvoeren, licht zijn rand op. Als het script niet lang duurt om uit te voeren, dan zie je misschien alleen een korte flits.
 3. Klik op de Geen Afbeelding en controleer of je script doet wat het zou moeten doen:
  • Sprite volgt altijd je muis, wanneer je je muis beweegt.
  • Sprite(2) blijft op zijn plek, maar wijst altijd naar Sprite.
 4. Allebei de scripts gebruiken wanneerGeen Afbeeldingwordt aangeklikt, dus allebei de scripts zijn bezig wanneer de Geen Afbeelding is aangeklikt.
Geen Afbeelding
TerugVolgende