Contactgegevens toevoegen

Op deze pagina, ga je code ontwikkelen voor de knoppen van "Voeg Contact Toe" en "Maak Lijst Leeg" in je contactenlijstprogramma.

 1. Als het nog niet open staat, open dan je H3L1-Contactenlijst project van de vorige pagina.
 2. Bouw de code voor de "Voeg Contact Toe"-knop.
  1. We willen dat code wordt uitgevoerd als de knop aangeklikt wordt. Hiervoor kan je het Geen Afbeeldingblok gebruiken. Alle code onder dit blok wordt uitgevoerd als er op de sprite (in dit geval de "Voeg Contact Toe"-knop) geklikt wordt.
  2. Zorg dat het script aan de gebruiker vraagt voor zijn contactgegevens en voeg deze informatie dan toe aan contactenlijst met behulp van de contact-constructor.
  3. Informatie verzamelen van de gebruiker.

   Je moet alle gegevens van de gebruiker apart inzamelen (naam, adres en telefoonnummer).

   • Je kan verschillende vraag- en antwoordblokken gebruiken uit het Waarnemen-palet. Je kan dan de antwoorden van de gebruiker opslaan in scriptvariabelen. Je vraagt dan een voor een voor ieder stuk informatie en slaat ze ook een voor een op. Pas als je alle informatie hebt maak je een contact met de constructier die je toevoegt aan contactenlijst.
    Geen Afbeelding
   • Een andere manier die ervoor zorgt dat je script overzichtelijker wordt, is abstractie: Maak hulpblokken (zoals Geen Afbeelding en Geen Afbeelding) die de gebruiker om een stukje informatie vragen en het andwoord doorgeven aan het contactblok.
    Geen Afbeelding
    Ieder van deze hulpblokken vraagt aan de gebruiker een specifieke vraag (bijvoorbeeld: "Wat is het adres van dit contact?") en rapporteert vervolgens het gegeven antwoord.

   Je zou een algemener Geen Afbeelding hulpblok kunnen maken (nog een abstractie) die je gebruikt in de 3 hulpblokken hierboven. Dan hoef je niet 3 keer het vraag- en antwoordscript opnieuw te schrijven.

  4. Test en debug. Voeg een paar zelfverzonnen mensen toe aan je contactenlijst. Zorg dat alles naar wens werkt.
 3. Je kan deze voorbeelden gebruiken of je eigen informatie verzinnen.

  Naam Adres Telefoonnummer
  Bo van der Kabarchenbok Kerkstraat 123, Amsterdam 212-555-1234
  Alex Ypsilinti Zuidplein 382, Assen 208-555-6789
  Yasmine Katadreuffe Hoofdlaan 420, Maastricht 617-555-1098

 4. Bouw de code voor de "Maak Lijst Leeg"-knop die van je contactenlijst weer een lege lijst maakt.
  1. Zorg dat het script vraagt of de gebruiker zeker weet of de lijst verwijderd mag worden.
   Bijvoorbeeld door "Maak lijst leeg" aan te klikken zou je aan de gebruiker kunnen vragen "Typ 'l' om de lijst leeg te maken, klik op elke andere knop om terug te gaan."
  2. Debug. Zorg dat de knop reageert zoals verwacht bij beide keuzes.
 5. Geen Afbeelding
 1. De vragen van de sprites zullen misschien verstopt zitten achter jouw contactenlijst, gebruik de verstop-variabele- en laat variabele zienknoppen om de contactenlijst te verstoppen tot het einde van ieder sprite's script.
Terug Volgende