Digitale explosie

Op deze pagina, ga je een verhaal lezen dat laat zien hoe ingewikkeld privacykwesties kunnen zijn en ga je leren over de enorme ontwikkeling van digitale informatie.

 1. Lees deze vertaalde tekst uit het boek Blown to Bits over Tanya Rider . Bereid je voor om het volgende te bespreken na het lezen:
  • Wat zijn volgens de auteurs zaken die veranderd zijn door de opkomst van computers?
  • Wat bedoelen de auteurs met "revolutie van bits"?

Nog een krantenartikel over Tanya Rider (in het Engels): Experience: I was trapped in a ravine for eight days (The Guardian)

 1. De politie kon niet bij Tanya Riders gegevens vanwege haar recht op privacy. Is er een manier om het recht op privacy te waarborgen, terwijl personen zoals Tanya Rider alsnog gered kunnen worden? Schrijf 3 argumenten op voor de volgende 2 standpunten.
  • Standpunt A: Het recht op privacy is niet alleen maar een abstract principe. Soms lopen mensen bijvoorbeeld weg om zich te verstoppen voor mensen die hen pijn willen doen. Als een persoon als vermist wordt opgegeven, dan kan de politie niet zomaar alles geloven; ze moeten procedures volgen, zelfs als dat de redding vertraagt. Bovendien kan het ook zo zijn dat de persoon de politie probeert te ontwijken.
  • Standpunt B: De politie zou meteen de locatie van een telefoon moeten kunnen nagaan om een vermist persoon te vinden, eventueel met een regel dat ze de informatie niet voor andere doeleinden mogen gebruiken of aan andere mensen vertellen zonder toestemming van een rechter.
 2. Is er een ander standpunt dat ieders behoeftes beschermt?
TerugVolgende