Remix je molen

Op deze pagina ga je met je bestaande molenblok, asterisk- en veelhoekblokken maken.
Geen Afbeelding

Je bestaande molenstappenplan kan je gebruiken om veel verschillende vormen te maken. Je kan daardoor de code aanpassen om een simpel stappenplan te maken voor maar één specifieke vorm.

Geen Afbeelding
 1. Als het nog niet openstaat, open dan je H1L3-Molen project van de vorige pagina.
 2. Gebruik je molenblok om een meer gespecialiseerd molenblok te maken.
  1. Als eerst, maak een nieuw asteriskblok met twee variabelen: een voor het aantal wieken en een voor de wieklengte, dus de lengte van iedere wiek. Je kan hier terugzien hoe je een blok maakt: Hoofdstuk 1 Les 2 Pagina 3: Maak je eigen blok.
  2. Geen Afbeelding
  3. Vul nu de 3 tekstvlakken in in je molen zodat het een asterisk maakt.
Geen Afbeelding
 1. maak op een soortgelijke manier een veelhoekblok dat molen gebruikt en door de goede waardes in te vullen een veelhoek tekent met een gegeven aantal zijdes en een gegeven zijdelengte.

Een blok gebruiken wat je voor een ander doeleind al eerder hebt gebruikt is een voorbeeld van abstractie. Abstractie is een van de meest belangrijke ideeën in de informatica, maar het heeft geen simpele definitie. In deze les betekent abstractie het gebruiken van een algemeen blok (molen) om meerdere specifieke blokken te maken (asterisk en veelhoek). Er zijn nog veel andere varianten van abstractie, die zullen we aangeven als ze langskomen.

Als je een stuk script wilt kopiëren van het ene script naar het andere, overweeg dan om dit niet te doen en om abstractie toe te passen door een algemeen blok te schrijven. Een stukje script kopiëren en plakken gaat veel sneller en lijkt daarom misschien de beste oplossing. Door echter een algemeen blok te schrijven, wordt je code vaak korter en duidelijker.

 1. Als je kijkt naar je molenblok en als je kijkt naar hoe dit gebruikt wordt in veelhoek, zie je dat er stappen zijn die je niet echt nodig hebt als je een veelhoek maakt. Maak nog een versie van veelhoek met alleen primitieve blokken (neem stappen, draai graden enzovoort). Hoe simpel kan je hem maken?
Geen Afbeelding
 1. Gebruik je molenblok nog een keer om een cirkelblok te maken dat een invoer heeft voor de grootte van de cirkel.
 2. Gebruik het willekeurig getalblok samen met maak penkleur en maak pengrootte om een paar kleurrijke vormen te tekenen zoals hieronder.
  Geen Afbeelding
 
 1. Uitdaging: Maak een script dat een blauw vierkant tekent met een grootte van 100 en daarna een rode cirkel die precies in het vierkant past.
  Geen Afbeelding
 2. Hieronder staan drie puzzels. Bij elke puzzel moet je een stukje code schrijven die een auto van het startpunt (A) naar het eindpunt laat rijden. Klik op de afbeeldingen om de bijbehorende Snap!-projecten te laden.
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding
TerugVolgende