Hoofdstuk 1 Les 2: Roddels en Groeten, Pagina 3

Je eigen blok maken

Op deze pagina, ga je eenGeen Afbeelding blok maken dat ervoor zorgt dat het programma wat meer op een gesprek lijkt. Dit ga je doen door zinnen als "Ik hoorde het," "Wat maakt dat uit!" of "Hee, raad eens" toe te voegen, in plaats van altijd "Oh, maar."
Geen Afbeelding

 1. Als je het nog niet geopend hebt, open je H1L2-Kletspraat-project.
 2. Maak een Geen Afbeelding blok. Instructies vind je hieronder.

Een Nieuw Blok Maken

 1. 1 Klik op Geen Afbeelding in het Variabelenpalet, of ctrl-klik (of met rechtermuisknop) op een lege plek in het werkblad en kies "maak een blok...".
 2. Geen Afbeelding
 3. Kies een kleur, in dit geval rood, voor Lijsten.
 4. Typ de titel van je blok: Geen Afbeelding.
 5. Selecteer de vorm en klik op OK. Kies voor dit blok de ovale rapporteer-vorm want je wilt is dat het een waarde rapporteert (het antwoord) naar een ander blok.
 6. Geen Afbeelding

Blokbouwbeginselen

In Snap!, heeft elk blok een kleurcategorie, ook wel bekend als het palet. Grijs ("Anders") is de standaard. Het heeft ook een type (te herkennen aan de vorm van het blok), een naam, en een script dat het gedrag definieert.

Geen Afbeelding

Het script van het blok bouwen

 1. Sleep de blokken die je nodig hebt naar het vlak. Voor dit blok, gebruik je Geen Afbeelding en Geen Afbeelding.
 2. Klik de blokken aan elkaar. De structuur van de code lijkt op wie, doet wat, en wie2.
 3. Vul alle invoeren in.
  • Klik op het pijltje naar beneden in item om voor dit project "1" te veranderen naar willekeurig.
  • Vul dan de lijst met zinnen.
 4. Klik OK wanneer je tevreden bent.
 5. Geen Afbeelding
Opmerking: Wiskundigen gebruiken het woord "functie" op een net andere manier dan programmeurs. Maak je geen zorgen als je tijdens wiskunde iets anders hoort, dan wat je hier leest.

Wat Snap! een rapporteur noemt (blokken met een ovale vorm zoals Geen Afbeelding) wordt in veel programmeertalen een functie genoemd en wat Snap! een commando noemt (blokken met de vorm van een puzzelstukje zoals Geen Afbeelding) wordt soms een procedure genoemd. Maar programmeertalen zijn hier niet heel consistent in. Sommigen noemen allebei "functie" en anderen noemen allebei "procedure". (Ook gebruiken de meeste talen deze woorden alleen voor procedures of functies die jij schrijft, niet degene die al in de taal zelf zitten.)

Debugging

 1. Test je speciaal gemaakte kletsantwoord-blok door er meerdere keren op te klikken. Het zou zich zoals de wie-, doet wat-, en wie2-blokken moeten gedragen.
 2. Debug alle problemen voordat je verder gaat.
 3. Als je er niet uitkomt, bekijk dan opnieuw hoe je een blok moet aanpassen in Hoofdstuk 1 Les 2 Pagina 2: Aanpassen en Debuggen.
 4. Gebruik je nieuwe blok. Pas kletspraat2 aan, en voeg kletsantwoord in op de plaats van de tekst "Oh, maar...." Geen Afbeelding
 5. Test en debug kletspraat2 ook.
 6. Test het hele programma door meerdere keren op script D te klikken en los alle bugs op die je tegenkomt.
 7. Geen Afbeelding
Deze paarse "Een Stapje Verder"-secties bevatten moeilijkere opgaven die niet verplicht zijn voor deze les. Als je vroeg klaar bent met alle andere opdrachten op de pagina, probeer dan eerst deze sectie door te werken voordat je naar de volgende pagina gaat.
Geen Afbeelding
 1. Bewerk kletspraat en kletspraat2 zodat soms dingen gezegd worden als "Hanna en Olivia" gebruikmakend van twee namen in de lijsten wie of wie2.
  • Je kunt code gebruiken zoals
   Geen Afbeelding
   om iets alleen soms te doen. Verander de 7 in een andere getal om de waarschijnlijkheid aan te passen.
  • Als je programma twee namen gebruikt, dan moet je werkwoord in het meervoud staan. Het is immers "Hanna en Olivia lopen", niet "Hanna en Olivia" loopt". Je kunt daarom twee versies maken van doet wat of je kunt een werkwoord dat doet wat rapporteert en een paar regels gebruiken om het werkwoord zo in het meervoud te zetten. Een voorbeeld van zo'n regel zou kunnen zijn "Als het woord eindigt op k, voeg dan 'ken' toe aan het einde van het woord".
TerugVolgende