De computer strategisch laten spelen

Op deze pagina, ga je regels van de vorige pagina implementeren zodat de computer strategisch kan spelen.

Je gaat een Geen Afbeelding-blok maken zodat je naar alle klonen een signaal kan uitzenden met de positie waar de computer zijn zet wil doen. Alleen de kloon met het bijbehorende positienummer zal veranderen naar een O, net als voorheen.

De code voor volgende zet van computer zal de drie strategieregels implementeren:

Je gaat het volgende zet van computer-blok bouwen met behulp van twee nieuwe blokken: kan nu winnen? en winnend vierkant, die nog niet bestaan. Om volgende zet van computer te bouwen moet je eerst de twee andere blokken maken, maar je hoeft ze nog niks te laten We zullen ze alleen gebruiken om volgende zet van computer op te zetten en je gaat ze pas later echt implementeren.
 1. Open je H5-BoterKaasEnEieren-project als je dat nog niet gedaan had.
 2. Maak deze twee nieuwe blokken aan om de strategie te implementeren. Zorg er eerst voor dat kan speler ... nu winnen? altijd niet waar rapporteert. Zet nog geen code in winnend vierkant voor speler ....
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding
  Waarom moet kan speler ... nu winnen? altijd niet waar rapporteren? Op die manier slaat de computer regels 1 en 2 over en gaat ie automatisch naar de laatste regel. Op die manier kan je je programma blijven gebruiken terwijl je deze twee nieuwe blokken test.
 3. Maak nu het Geen Afbeelding-blok dat de strategie uitvoert met behulp van deze twee nieuwe blokken. Gebruik deze strategie als invoer voor zend signaal in plaats van beste lege vierkant
 4. Speel een potje tegen de computer en zorg ervoor dat je project nog steeds werkt.

Je kan status van alle winnende drietallen gebruiken om te controleren voor een drietal waarmee de computer de volgende beurt kan winnen, maar je weet nog niet welk vierkant de computer gaat bezetten. Om dat mogelijk te maken moet je de vierkanten in bord initialisern met de getallen 1 tot en met 9 in plaats van negen keer het woord "Leeg". Dan kan Geen Afbeelding de positie van het winnende drietal vinden.

 1. Verander de initialisatie van bord zodat het nu een lijst van getallen van 1 tot en met 9 is.
  Je kan handmatig de getallen typen of gebruikmaken van Geen Afbeelding.
 2. Debuggen. Speel een potje. Zoek stukken van de code die nog probleme veroorzaken en zoek er oplossingen voor.

Nu ga je werken aan de Geen Afbeelding- en Geen Afbeeldingblokken. Het kan ... nu winnen?blok kan gewoon kijken of er een winnend vierkant is door naar het resultaat van winnend vierkant te kijken, dus je moet eerst winnend vierkant bouwen.

Je begint door eerst een Geen Afbeeldingblok te bouwen om de drie vierkanten te vinden waarmee de speler de volgende beurt zou kunnen winnen. Daarna zal winnend vierkant het vierkant selecteren dat nog ingevuld moet worden uit het drietal.
Geen Afbeelding Geen Afbeelding

 1. Geen Afbeelding Hoe zou je een of meer blokken die je hebt gemaakt kunnen gebruiken om erachter te komen of een speler de volgende beurt kan winnen?
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding
  Je hoeft het nog niet te bouwen. Bespreek alleen wat je zou kunnen doen.
 2. Maak een Geen Afbeeldingblok. Het moet het eerste drietal rapporteren dat het vindt dat een vierkant bevat waarmee de speler kan winnen.
  Het is misschien handig om deze blokken te maken:
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding

  Klik hier voor een hint over winnend drietal.

  Geen Afbeelding

  Je hebt geleerd over behoud met predikaten in Hoofdstuk 2 Les 3 Pagina 2: Houd items van lijsten.

  Klik hier voor nog een hint over winnend drietal.

  De speler zelf moet twee keer in het drietal staan en de tegenstander mag er niet in voorkomen.
 3. Speel weer een potje voor een stukje test daarna winnend drietal voor alle mogelijke invoeren (X en O). Speel verder en test ze opnieuw. Fix bugs als je ze tegenkomt.
 4. Wat rapporteert winnend drietal als er geen winnend drietal is?
 5. Bouw nu de code voor het Geen Afbeeldingblok. Zorg dat het ook werkt als er geen winnend drietal is.
 6. Speel een potje voor een stukje, test winnend drietal voor beide spelers en fix bugs als die er zijn.
 7. Implementeer Geen Afbeelding met behulp van je winnend drietalblok.
 8. Speel een aantal potjes tegen het programma. Fix alle bugs die je tegenkomt. Controleer of de computer alle drie de regels van de strategie gebruikt.
 1. Pas het programma aan zodat de computer zowel als X als O kan spelen. Als het spel begint moet je de menselijke speler vragen of hij X of O wil zijn.
 2. Verzin een manier zodat je kan kiezen of je tegen een ander persoon of tegen de computer wil spelen.
 1. Speel tegen de computer en zoek een strategie waarmee je zelf altijd van de computer wint. (Dit is zo makkelijk als je misschien denkt; de strategie van de computer is best goed.)
 2. Maak nog meer regels om de computer een beter speler te maken. Hiervoor moet hij meerdere beurten vooruit kijken. Hier zijn meerdere manieren voor, hieronder staat een manier uitgelegd.
  1. Je bent nog niet verzekerd van de overwinnign als je een winnende zet voor jezelf kan vinden 2 beurten van te voren. Als jij hem kan zien, dan kan je tegenstander dat ook en die gaat je blokkeren. Je moet eigenlijk op zoek naar een tweesprong:: twee drietallen die een vrij vakje delenen waar jij één keer in voorkomt en je tegenstander niet. Zo'n tweesprong kan je zien in de afbeelding hieronder:
   Geen Afbeelding
   Speler X begon het potje met een standaard openingszet: in het midden. Speler O reageerde met een matige zet, op de bovenste rij, en staat daardoor op het punt te verliezen. Speler X deed daarna een zet in de linkerbovenhoek. Speler O deed daarop een zet in de rechteronderhoek. zodat X niet meteen zou winnen. Het is nu X' beurt. Er is geen drietal met twee X'en of twee O's. Speler X kan wel twee drietallen vinden waarmee nog te winnen valt, deze zijn gemarkeerd door de rode lijn in de afbeelding hierboven. Beide drietallen hebben één X en twee lege vierkanten, daarnaast overlappen de drietallen bij een leeg vierkant. Het overlappende vierkant is nummer 4, het linker vierkant in de middelste rij, dit is dus waar Speler X zijn volgende zet moet doen.
  2. Vind alle drietallen (rapporteer dus een lijst van drietallen) waarbij de computer één vierkant heeft en de andere twee leeg zijn, sla deze op in een variabele genaamd enkelen.
  3. Maak een grote lijst van alle letters en getallen van de drietallen:
   Geen Afbeelding
  4. "Atoom" is een technische term voor een waarde die geen lijst is. Een lijst bevat een aantal elementen, net zoals dat een molecuul een aantal atomen bevat.
  5. Zoek nu naar een getal dat meerder ekeren voorkomt inatomen.
  6. Je hebt al een dubbelen-blok geschreven in Hoofdstuk 5 Les 1 Pagina 3: Algoritmes om lijsten te verwerken.
Terug Volgende