Een spelstrategie ontwikkelen

Op deze pagina, ga je een strategie bedenken voor de computer door onderzoek te doen naar de strategieën die mensen gebruiken.

Je hebt al de simpelste strategie toegepast in je project: de computer doet nu zijn zet in het beste lege vierkant. Maar een goeie strategie bestaat uit meer onderdelen...

  1. Speel een aantal potjes met je partner op papier en let op de strategie die jullie allebei toepassen.
  2. Bespreek je strategie met je partner en maak een lijst met als/dan regels die jullie beide gebruiken tijdens het spelen. (Bijvoorbeeld "als zo-en-zo, speel dan hier".)

De strategieregels van boter, kaas en eieren hebben verschillende prioriteitsniveau's. De belangrijkste regel is bijvoorbeeld "als ik deze beurt kan winnen, doe dan een zet in het winnende vierkant."

  1. Wat is de op een na belangrijkste regel?
  2. Geen Afbeelding Denk na hoe de computer kan beredeneren of een speler de volgende beurt kan winnen. Het gewonnen?-blok werkt door te zoeken naar een drietal waarin alle drie de elementen in de lijst X of O zijn. Beschrijf hoe de elementen van een drietal eruit zijen als speler O de volgende beurt kan winnen door het laatste vierkant van het drietal te vullen.
Deze drie regels (als je kan winen, doe dat; als de andere speler de volgende beurt kan winnen, blokkeer het; anders vul je het beste lege vierkant) zijn onderdeel van de beste menselijke strategie. Maar de allerbeste speler bedenken extra regels die uitgevoerd moeten worde na de eerste twee maar voor de laatste. Je kan deze regels bekijken in de "Een stapje verder"-sectie aan het einde van dit project.
Terug Volgende