Auteursrecht

In deze les, ga je leren over auteursrecht: de geschiedenis van auteursrecht, welke soorten van kopiëren legaal en illegaal zijn, hoe technologie auteursrechtproblemen heeft veranderd en hoe auteursrecht wordt afgedwongen door software.

Op deze pagina, ga je je eigen mening over het kopiëren van andere mensen hun creatieve werk bespreken.

 1. Doe een peiling van de klas met handen omhoog:
  • Wie hebben er muziek op hun telefoon of computer staan waarvoor niet betaald is (of gedownload van een legale, gratis bron)?
  • Wie hebben films op hun telefoon of computer staan die ze niet legaal verkregen hebben?
  • Wie hebben games op hun telefoon of computer staan die ze niet legaal verkregen hebben?
 2. Nu een ander soort vraag:
  • Wie vindt het OK om muziek te stelen?
  • Wie vindt het OK om films te stelen?
  • Wie vindt het OK om games te stelen?
 3. Geen Afbeelding
 4. Als jouw klas is zoals de meeste klassen, dan geeft de eerste reeks vragen een heel ander aantal antwoorden dan de tweede. Bespreek in kleine groepen: is het "stelen" als je artistieke werken zonder toestemming downloadt? Waarom wel of waarom niet?
 5. Volgens de wetten van het auteursrecht is het illegaal voor iedereen om kopieën te maken van een kunstwerk (een boek, schilderij, liedje, etc.) zonder toestemming van de auteur. Er zijn uitzonderingen, die je later zal leren in deze les.
 6. Bespreek het volgende in kleine groepen: Stel je voor dat iedereen toestemming had om alle muziek, films etc. te downloaden. Hoe zouden artiesten (muzikanten, schrijvers, producenten, acteurs enzovoort) dan hun geld moeten verdienen?
 7. Schrijf je mening over deze auteursrechtsproblemen op. Komt jouw gedrag overeen met wat je vindt dat de samenleving zou moeten doen?
TerugVolgende