Digitale explosie

Op deze pagina ga je een verhaal lezen dat laat zien hoe ingewikkeld privacykwesties kunnen zijn en ga je leren over de mega-ontwikkeling van digitale informatie.

  1. Lees de vertaalde tekst uit het boek Blown to Bits over Tanya Rider (Hal Abelson, Ken Ledeen, and Harry Lewis, 2008). Bereid je voor om het volgende te bespreken na het lezen:
    • Wat zijn volgens de auteurs zaken die veranderd zijn door de opkomst van computers?
    • Wat bedoelen de auteurs met een revolutie van bits?

Lees ook dit nieuwsbericht over Tanya Rider uit The Guardian (2011)
Experience: I was trapped in a ravine for eight days

De politie kon niet bij Tanya Riders gegevens vanwege haar recht op privacy.

Is er een manier om het recht op privacy te waarborgen, terwijl personen zoals Tanya Rider alsnog gered kunnen worden?

Schrijf drie argumenten op voor de volgende twee standpunten.

  1. Het recht op privacy is niet alleen maar een abstract principe. Soms lopen mensen bijvoorbeeld weg om zich te verstoppen voor mensen die hen pijn willen doen. Als een persoon als vermist wordt opgegeven, kan de politie er niet van uitgaan dat dit het hele verhaal is; ze moeten de regels volgen, zelfs als dat de redding vertraagt.
  2. De politie zou meteen de locatie van een telefoon moeten kunnen nagaan om een vermist persoon te vinden, eventueel met een regel dat ze de informatie niet voor andere doeleinden mogen gebruiken of aan andere mensen vertellen zonder toestemming van een rechter.

Is er een standpunt mogelijk dat ieders behoeftes beschermt? Zoek op het web ook naar informatie over de huidige stand van zaken rond de sleepnet-wet in Nederland.

TerugVolgende