Remix je molen

Op deze pagina ga je met je bestaande molenblok, asterisk- en veelhoekblokken maken.
Geen Afbeelding

Je bestaande molen-stappenplan kan je gebruiken om veel verschillende vormen te maken. Je kan daardoor de code aanpassen om een simpel stappenplan te maken voor maar één specifieke vorm.

Geen Afbeelding
 1. Open je H1L3-Molen project van de vorige pagina.
 2. Gebruik je molenblok om nu een meer gespecialiseerd molenblok te maken.
  1. Maak eerst een nieuw asteriskblok met twee variabelen: een voor het aantal wieken en een voor de wieklengte. Je kan hier terugzien hoe je een blok maakt: Hoofdstuk 1 Les 2 Pagina 3: Maak je eigen blok.
  2. Geen Afbeelding
  3. Voer de drie waarden voor je molen in, zodat het een asterisk tekent.
Geen Afbeelding Draai de rollen om
 1. Schrijf op dezelfde manier een veelhoekblok dat een molen(blok) gebruikt, met de juiste waardes om een veelhoek te tekenen met een bepaald aantal zijden en zijde-lengtes.
: Abstractie

Het gebruik van een blok dat je al eerder geschreven hebt om een ander blok te helpen schrijven, is een voorbeeld van abstractie. Abstractie is een van de meest belangrijke ideeën in de informatica, maar het kent geen simpele definitie. In deze les betekent abstractie het gebruiken van een algemeen blok (molen) om meerdere specifieke blokken te maken (asterisk en veelhoek). Er zijn nog veel andere varianten van abstractie, die zullen we aangeven als ze langskomen.

Als je een stukje script wilt kopiëren van het ene script naar het andere, overweeg dan om abstractie toe te passen door een algemeen blok te schrijven. Een stukje script kopiëren en plakken gaat sneller en lijkt misschien de beste oplossing. Maar door een algemener blok te schrijven, wordt je code vaak korter en duidelijker. En breder toepasbaar.

 1. Als je kijkt naar je molenblok en ziet hoe dit gebruikt wordt in veelhoek, dan zie je dat er stappen zijn die je niet echt nodig hebt voor een veelhoek. Maak nog een versie van veelhoek met alleen primitieve blokken (neem .. stappen, draai .. graden enzovoort). Hoe simpel kan je het maken?
Geen Afbeelding Het is nu een goed moment om je werk op te slaan.
 1. Gebruik je molenblok nog een keer om een cirkelblok te maken dat een invoer heeft voor de grootte van de cirkel.
 2. Gebruik het willekeurig getalblok samen met maak_penkleur en maak_pengrootte om een paar kleurrijke vormen te tekenen zoals hieronder.
  Geen Afbeelding
 
 1. Maak een script dat een blauw vierkant tekent met een grootte van 100 en daarna een rode cirkel die precies in het vierkant past.
  Geen Afbeelding
 2. Hieronder staan drie puzzels. Bij elke puzzel moet je een stukje code schrijven die een auto van het startpunt (A) naar het eindpunt laat rijden. Klik op de afbeeldingen om de bijbehorende Snap!-projecten te laden.
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding
TerugVolgende