Een lijst sorteren

Dit zijn de top 8 meisjesnamen in Amerika in 2014.

Stel dat we een lijst met namen hebben die we willen sorteren op alfabetische volgorde:

Dit zouden bijvoorbeeld getallen kunnen zijn maar ook iets totaal anders dat vergeleken en gesorteerd kan worden. Getallen en woorden moeten vaak gesorteerd worden.
Geen Afbeelding Geen Afbeelding

  Probeer een algoritme te beschrijven met genoeg details dat iemand anders je beschrijving zou kunnen gebruiken om een lijst te sorteren.
 1. Ontwerp een recursief algoritme voor het sorteren van namen.
  • Bedenk eerst een algemeen strategie; hoe zou jij een groep namen stap voor stap sorteren.
  • Bedenk dan hoe je een computer zou vertellen om dit te doen, die niet zo slim is als jij en alleen specifieke functies kan uitvoeren.
 2. Bouw nu je algoritme: een sorteerrapporteur met als invoer een lijst en als uitvoer een nieuwe lijst met daarin dezelfde elementen maar in alfabetische volgorde. Test je algoritme met namen én getallen.
 3. Getallen vergelijken en tekst vergelijken kan gedaan worden met dezelfde blokken, dus je sorteeralgoritme zou voor beide gevallen moeten werken.
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding
 4. Bespreek je sorteeralgoritme met anderen. Beschrijf de overeenkomsten en verschillen.

Er zijn verschillende algoritmes om een lijst te sorteren. Sorteeralgoritmes geven dezelfde resultaten, maar de code en efficiëntie kunnen heel erg verschillen. De volgende twee pagina's beschrijven twee veelvoorkomende sorteeralgoritmes uit.

Terug Volgende