Auteursrecht en computers

Op deze pagina, ga je leren over hoe technologie perfecte kopieën mogelijk maakt zonder kosten en waarom dat belangrijk is.

Gemakkelijk gekopieerd, gemakkelijk verspreid

Lang geleden, had je een fysiek medium nodig om iets te kopiëren: papier, cassettebandjes, CD's, videobanden, DVD's, etc. Maar nu kan iedereen een kopie van iets online zetten en iedereen kan het lezen, beluisteren of bekijken, rechtstreeks van het internet.

Dit betekende dat auteursrechthouders zich vroeger geen zorgen hoefden te maken over individuen die iets voor hun vrienden kopieerden. De kosten beperkten het aantal kopieën dat iemand kon maken. (In dit geval boeken, het was over het algemeen goedkoper er een te kopen dan te fotokopiëren.) Voordat er computers waren, waren de kopieën nooit perfect. Bij het kopieerproces werden kleine foutjes gemaakt, wat resulteerde in bijvoorbeeld ruis of vervaging. Dus iedere keer dat iets gekopieerd werd, nam de kwaliteit een beetje af. Auteursrechthouders negeerde daarom individuele kopieerders en focuste zich op mensen die in bulk illegale kopieën verspreiden. Maar vandaag de dag is het grootste gevaar voor auteursrechthouders het individu, vooral als ze iets op internet zetten in plaats van het het alleen met hun persoonlijke vrienden of familie te delen.

Geen marginale kosten

Marginale kosten zijn de kosten om nog één stuk extra product te maken, als je alles al hebt om dat product te maken.

Marginale kosten zijn van toepassing op alles, niet alleen materiaal waar auteursrecht op zit. De kosten om met een vliegtuig te reizen bestaan bijvoorbeeld uit vaste kosten, zoals het salaris van de bemanning en variabele kosten, zoals de benodigde benzine om het vliegtuig in de lucht te houden. De marginale kosten zijn de extra variabele kosten om een extra passagier mee te nemen, wat gelijk is aan de kosten van de benzine die nodig is om die passagier in de lucht te houden.

Economen zeggen dat in een perfecte vrije markt door concurrentie, de prijs van een product snel daalt om gelijk te zijn aan de marginale kosten. Maar als alle vliegtuigtickets alleen maar de prijs hadden van de marginale kosten, dan verloor de vliegtuigmaatschappij veel geld door de hoge vaste kosten. Dat is waarom ze tickets voor de eerste klas verkopen om mensen die het zich kunnen veroorloven, over te halen niet de laagste prijs te betalen. Op die manier zullen ze meer geld betalen dan de marginale kosten.

Denk nu eens na over auteursrechtelijk beschermde werken. In het tijdperk van het internet zijn de marginale kosten van een extra boek, liedje of film praktisch nul. Dus, het doel van het auteursrecht is om te voorkomen dat een perfecte vrije markt ontstaat met behulp van wettelijke beperkingen.

"Kennis wil vrij zijn"

Deze kop is een slogan uit de begindagen van het internet, die tegen het auteursrecht betoogd. Volgens dit argument is alles zo gemakkelijk te kopiëren dat het onmogelijk is om met auteursrecht het kopiëren van kunst te beperken. In andere woorden: auteursrecht is achterhaald. Maar in een wereld met geen marginale kosten, is auteursrecht belangrijker dan ooit! Vroeger was kopiëren gelimiteerd door de fysieke kosten. Nu is er niks anders behalve auteursrecht om artiesten in staat te stellen zichzelf te onderhouden.

  1. Zoek op het internet de spreuk "Vrije kennis" op en vind argumenten voor en tegen dit principe.
TerugVolgende