Blokken met invoer

Geen Afbeelding

Op deze pagina, ga je verschillende plaatjes maken (zoals hierboven) met een enkel blok met een invoerveld: Geen Afbeelding. Met invoervelden kun je een blok heel verschillende dingen laten doen.

 1. Geen Afbeelding
  Maak 5 kopieën van dit script en pas ze zo aan dat de molens 3, 4, 5, 6 en 12 wieken krijgen.
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding

De scripts zijn eigenlijk allemaal hetzelfde: alleen de invoerwaarde is anders. In plaats van veel verschillende scripts, kun je een algemener script maken die ze allemaal kan tekenen. Je molen heeft een invoerveld nodig om aan te geven hoeveel wieken je wil, Geen Afbeelding. Dit invoerveld werkt hetzelfde als de invoervelden voor de x- en y-waarden in het Geen Afbeelding-blok.

Geen Afbeelding

Debugtip: opmerkingen bij je code

Door opmerkingen bij je code toe te voegen herinner je je makkelijker hoe je code werkt en daarnaast helpt het anderen je code te begrijpen. Ook helpt het je bugs te voorkomen doordat je je code ermee verduidelijkt. Dit filmpje laat zien hoe je opmerkingen in Snap! toevoegt met een rechts-klik (of ctrl-klik) op het werkblad, waarna je kunt kiezen voor " opmerking toevoegen".

Merk op dat een opmerking die je toevoegt aan een kopblok ook wordt gebruikt voor de helptekst van zo'n zelfgemaakt blok.

Geen Afbeelding
 1. Maak een molen blok met een invoerveld voor het aantal wieken. Hoe je dat moet doen staat hieronder uitgelegd, er staat ook een korte video bij van dit proces.

  Maak een blok met invoerveld

  1. Typ de naam van het blok en de naam van de invoer in het dialoogvenster van "Maak een blok…" en klik op "OK". Typ in dit geval
   molen, wieken:
   Geen Afbeelding
   • Dit blok gaat over het bewegen van je sprite, je kunt daarom ervoor kiezen dat dit blok in het blauwe Bewegen-palet komt. Als je geen palet kiest dan wordt je blok grijs.
   • Het gebruik van komma's en dubbele punten is niet verplicht; ze staan hier om het duidelijker te maken.
  2. Klik op de + (plusteken) achter de naam van je invoer, typ hier de naam van je invoervariabele, en klik op "OK" om een variabeleinvoer aan te maken. Voor molen, klik op de + na "wieken:" en typ aantal wieken als de naam van je invoervariabele.
   Geen Afbeelding Geen Afbeelding
  3. Sleep de blokken die je nodig hebt, en gebruik je nieuwe invoerveld.
   • Hier kun je een van je eerdere molen-scripts naar het venster slepen waar je je blok maakt en vastmaken aan je molen blok.
   • We gebruiken het woord "invoer" voor twee verschillende maar verwante ideeën:

    1. De naam van de invoer zoals aantal wieken, die je bij de aanmaak van je blok maakt. Dit heet een parameter (of formele parameter).
    2. De waarde van de invoer zoals 6 voor een zeshoekige molen, die je kan aanpassen in het blok voor je het blok uitvoert. Dit noemen we een argument (of actueel argument).

   • Sleep vervolgens het nieuwe invoerveld aantal wieken naar de locaties die hieronder aangegeven staan om de getallen te vervangen. Op deze manier werkt het script voor ieder aantal wieken dat je maar invult voor de invoer.
   Geen Afbeelding Geen Afbeelding
  Het hele proces wordt nog eens getoond in de video hieronder.
  Geen Afbeelding
 2. Voeg opmerkingen toe aan de code zoals je hierboven leerde bij de Debugtip.
 3. Geen AfbeeldingBewaar je werk als H1L3-Molen.
 1. Deze plaatjes zijn gemaakt met het molen blok en maak penkleur. Maak je eigen kunst op dezelfde manier.
  Geen Afbeelding Geen Afbeelding Geen Afbeelding
 2. Maak de animatie zoals boven aan deze pagina te zien is.
TerugVolgende