Recursieve Mondriaan

Recursie is niet alleen van toepassing in fractalen…

 1. Ga op zoek naar de Nederlandse schilder Mondriaan om voorbeelden van zijn kunstwerken te bekijken.

Mondriaan gebruikte geen computer, maar we kunnen met behulp van recursie zijn schilderijen modelleren. Dit kunnen we ook voor vergelijkbare afbeeldingen doen:

De hoeken van de buitenrand zijn afwezig. Dit gebeurt als je "Flat lines" in het instellingen-menu kiest Geen Afbeelding en, zoals we in in dit project hebben gedaan, een grote pendikte kiest. In andere projecten zul je deze instelling waarschijnlijk terug willen veranderen.
Geen Afbeelding

 1. Geen Afbeelding Geen Afbeelding
  Sommige blokken zijn al voor je gemaakt en het script dat Mondriaan aanroept is al klaargezet.
 2. Maak eerst het programma voor het basisgeval af, dat is het rechthoekblok. Gebruik een gekleurde lijn met de breedte van de rechthoek als pengrootte om de binnenkant te verven en maak dan de zwarte rand. Behoud staat-transparantie.
  Het rechthoekblok bevat al twee aangepaste blokken die je kunt gebruiken. Kijk in de code van deze aangepaste blokken hoe deze blokken werken.
 3. Druk een paar keer op "r" om er zeker van te zijn dat je je rechthoek goed hebt gemaakt. Na iedere keer dat je op "r" drukt, zou je een grote rechthoek moeten krijgen waarin de binnenkant één van de vijf kleuren heeft waarbij de rand zwart is, bijvoorbeeld:
  Geen Afbeelding
 4. Geen Afbeelding Programmeer dan de code voor het recursieve geval. Het Mondriaanblok bevat al wat structuur. Het is aan jou om uit te vinden welke invoer het nodig heeft gebaseerd op hoe je script moet werken.

  • Je hebt niveau 1 al gezien, een ingevulde rechthoek. Op ieder nivea verdeelt Mondriaan de ruimte die het bevat in twee rechthoeken (die weer verder zullen verdelen als er meer niveau's nodig zijn.) Op niveau 2 bijvoorbeeld zal Mondriaan het gebied dat bepaald is door de breedte- en hoogteinvoeren verdelen in twee stukken. Daarna zal het een rechthoek tekenen in ieder stuk. Bij niveau 3 gebruikt Mondriaan een Mondriaan van niveau 2 om de ruimte te verdelen in twee kleinere rechthoeken (voor in totaal vier ingevulde rechthoeken). Niveau 4 zal weer verdelen voor 8 rechthoeken etcetera.
  • De breuk variabele zal een willekeurige breuk tussen 1/5 en 4/5 bevatten, die bepaalt hoe het gebied verdeeld moet worden op dit niveau.
  • Het algoritme bepaalt of het moet delen door de breedte of door de hoogte.

  Geen Afbeelding
 5. Klik een aantal keer op "spatie". Als je Mondriaan werkt zal het afbeeldingen zoals hieronder moeten produceren:
  Geen Afbeelding
 1. Recursie is niet alleen voor commando's. Je zal leren over recursieve rapporteurs in Hoofdstuk 8. Dit blok rapporteert bijvoorbeeld de faculteit van een getal. Zie je hoe het werkt?
  Geen Afbeelding
Terug Volgende