Het digitale domein: componenten

Op deze pagina, ga je de delen (componenten) van de computerhardware verkennen.

Zo lang als mensen al les geven over computers wordt verteld: "Een computer bestaat uit een processor, geheugen en invoer/uitvoerapparaten."

In de vroege dagen van computers was het makkelijk om te zien welke rekken met spullen ieder van die drie componenten bevatten:
Geen Afbeelding Geen Afbeelding

Dit zijn foto's van een krachtige computer uit de jaren zeventig. Elk van de grote rekken vol met circuits is ongeveer zo groot als een koelkast. Tegenwoordig past een veel krachtigere computer, die sneller is en meer geheugen heeeft, in een mobiele telefoon.

Omdat de processors en het geheugen van vandaag zo klein zijn, zien we vooral de invoer/uitvoer (I/O) -apparaten, zoals toetsenbord, muis en schermen. Invoer -apparaten zijn het toetsenbord, de muis en de microfoon. Uitvoer -apparaten zijn de printer, luidsprekers en het scherm. Op telefoons en tablets worden touchscreens gebruikt voor zowel invoer als uitvoer. Diskdrives (voor externe harde schijven en USB-sticks), optische drives (voor cd's en dvd's) en de internetinterface worden ook voor beide gebruikt.

 1. Beweeg de muis over de cijfers om meer te weten te komen over elk van de computeronderdelen. (Of download deze Computer Components PDF (Engels).)
 2. Scanner: Een invoerapparaat dat de inhoud van een papieren document kan omzetten in een digitale afbeelding die op de computer kan worden opgeslagen.

  CPU (Central Processing Unit, Centrale Verwerkingseenheid) of de processor: het 'brein' van de computer waarop programma's worden uitgevoerd. Het is een van de duurste onderdelen van de hardware. Moderne CPU's kunnen meerdere taken tegelijkertijd uitvoeren.
  Geen Afbeelding
  Afbeelding van: Wikipedia-gebruiker Solipsist

  RAM (Random Access Memory): het snelle, kortetermijngeheugen van de computer. Het slaat tijdelijk gegevens en instructies op voor programma's die op de computer worden uitgevoerd.
  Geen Afbeelding
  Afbeelding van: Wikipedia-gebruiker Cyberdex

  Uitbreidingskaarten: printplaten die kunnen worden toegevoegd om functionaliteit toe te voegen aan een computersysteem (bijvoorbeeld: netwerk-, geluids- of videokaarten).
  Geen Afbeelding
  Afbeelding van: Wikipedia-gebruiker Rackmount-guy

  Voeding: zet elektriciteit uit de muur om in een vorm die de computer kan gebruiken.

  Optische Drive: Een invoer/uitvoerapparaat dat gegevens leest van en schrijft naar cd's en dvd's.

  Harde schijf: Een invoer/uitvoerapparaat dat dient als langetermijnopslaggeheugen van de computer. Er zijn twee primaire soorten: mechanische schijven die een mechanische arm gebruiken om gegevens op een roterende schijf te lezen en te schrijven (zie hieronder), en "solid-state"-schijven zonder bewegende delen.
  Geen Afbeelding
  Video van: Wikipedia-gebruiker Peter17

  Moederbord: een printplaat die verschillende componenten van de computer bevat en verbindt en hun communicatie mogelijk maakt.
  Geen Afbeelding
  Afbeelding van: Wikipedia-gebruiker Julianprescott2604juuly

  Luidspreker: een invoer/uitvoerapparaat dat geluid afspeelt van de computer.

  Monitor: een invoer/uitvoerapparaat dat informatie visueel weergeeft. Over het algemeen zijn monitors uitvoerapparaten waarop de computer visueel informatie weergeeft. Touchscreens kunnen zowel invoer als uitvoer verwerken.

  Toetsenbord: een invoerapparaat waarop de gebruiker kan typen om met de computer te communiceren.

  Muis: een invoerapparaat waarmee de gebruiker kan communiceren met visuele objecten die op de monitor worden weergegeven.

  Externe harde schijf: een invoer/uitvoerapparaat dat dient als een extra harde schijf die wordt gebruikt voor extra opslag of als back-up.

  Printer: een uitvoerapparaat dat digitale gegevens op papier kan overbrengen.

  Afbeelding van: Wikipedia-gebruiker HereToHelp
  Geen Afbeelding
Waarom wordt het een moederbord genoemd?
In een desktopcomputer zijn er ook andere borden - de Ethernet-poort, "seriële" poorten voor het toetsenbord en de muis en andere uitbreidingskaarten; en alle andere onderdelen worden op het moederbord aangesloten . Op laptops is er geen ruimte voor veel andere borden en er is geen ruimte voor onderdelen rechtsreeks op het moederbord, maar we gebruiken nog steeds dezelfde naam.
 1. Geen Afbeelding Zoek samen met je buur een ander paar. Stel je voor dat je een nieuwe computer koopt. Laat elke persoon in je groepje één van deze vier redenen kiezen:
  1. Hoofdzakelijk voor het lezen van e-mail en het bekijken van webpagina's (maar niet om films te kijken).
  2. Hoofdzakelijk voor het spelen van online videogames.
  3. Hoofdzakelijk voor het opslaan van foto's en muziek.
  4. Hoofdzakelijk voor het streamen van films online.
  Stel dat je elk de goedkoopste computer wilt die het beste voor jou werkt. Onderzoek welke functies van de computer het belangrijkst zijn voor jouw doel, kies een computer en vergelijk de verschillen met de rest van de groep. Welke computer is het duurst? Minst duur? Heb je gekozen voor een laptop of een desktop, en waarom?
 2. Maak een quizspel om de kennis van een speler over computerhardware te testen.
  Sprites zijn ingesteld op niet versleepbaar zodat de getallen niet bewegen. Geen Afbeelding
  Geen Afbeelding
  Dit project bevat een achtergrond, uiterlijken voor de genummerde componenten en een lijst van componenten zodat je ze niet hoeft te typen.
  Dingen waaraan je zou kunnen denken bij het ontwerpen van je programma:
  1. Hoe zal de computer vragen stellen? Zal het programma willekeurig kiezen uit de componentenlijst?
  2. Hoe zal de speler antwoorden? Zullen ze op een cijfer in het werkgebied klikken om te antwoorden?
  3. Hoe behandelt het programma fouten van spelers? Kunnen ze het meteen opnieuw proberen? Zullen ze doorgaan en later herhalen? Of krijgen ze geen verdere kans?
  4. Beslis of je de score bijhoudt en, zo ja, hoe je het doet.
  5. Beslis of je bijhoudt wat er is gevraagd zodat de componenten niet herhaald worden en, zo ja, hoe het te doen.
  6. Beslis wanneer je het spel wilt beëindigen en wat je dan moet doen.
  Geen Afbeelding
 
 1. Kies een of meer van de volgende vragen om te onderzoeken:
  • Hoe weet een touchscreen waar je vinger drukt?
  • Wat is een register? Waarom hebben computers registers?
  • Wat is cache? Waarom hebben computers cache?
  • Vroege smartphones hadden fysieke toetsenborden. Tegenwoordig hebben ze allemaal 'virtuele toetsenborden'. Wat zijn de voor- en nadelen?
Terug Volgende