Het softwaredomein: applicaties

Op deze pagina,ga je enkele van de vele doeleinden verkennen waarvoor mensen softwareapplicaties gebruiken.

Applicatieprogramma's (of "apps") zijn de programma's waar gebruikers mee omgaan. Hieronder staan enkele toepassingen van software waarmee je misschien bekend bent:

Er zijn andere soorten software die niet voor persoonlijk gebruik zijn, maar in het bedrijfsleven of op universiteiten worden gebruikt. Er zijn software-applicaties geschreven om raketten te begeleiden, om de resultaten van experimenten te analyseren en om gebouwen en auto's te ontwerpen. Software is zelfs geschreven om software te schrijven.

Naarmate nieuwe soorten hardware worden uitgevonden, worden nieuwe soorten software belangrijk. De uitvinding van de smartphone, die je altijd bij je hebt, heeft bijvoorbeeld toepassingen mogelijk gemaakt zoals het identificeren van liedjes: je hoort een nummer dat je leuk vindt dat je nog niet eerder hebt gehoord, dus je houdt je telefoon omhoog en je telefoon luistert naar het geluid en vindt het in een songdatabase. Omdat onze telefoons bijna altijd aan staan, kunnen ze informatie verzamelen over waar je bent. Dit kan wenselijk zijn als je op zoek bent naar vrienden die ermee hebben ingestemd locatiegegevens met je te delen, maar het kan je werkgever ook in staat stellen erachter te komen of je hebt deelgenomen aan een politieke demonstratie.

 1. Maak een lijst van drie programma's voor elk van de volgende categorieën:
  • Communicatie
  • Audio
  • Foto's
  • Video
  • Je Snap ! -projecten
 
 1. Welke populaire componisten gebruiken sampling voor hun liedjes?
 2. Wat is autotune en welke populaire artiesten gebruiken het?
 3. Welke soorten fotobewerking kan je doen met software? Welke soorten heb je gebruikt?
Terug Volgende