Computers en oorlog

Op deze pagina, ga je nadenken over een aantal voorbeelden van militaire technologie gebaseerd op computers.

  1. Toen je militaire technologieën opsomde, dacht je toen aan cryptografie? GPS? Die technologieën hebben ook andere toepassingen, maar ze hebben absoluut militair belang en werden voornamelijk ontwikkeld voor militair gebruik. Cryptografie is ouder dan computers, maar moderne cryptografie is afhankelijk van computers, en enkele van de eerste computers zijn met precies dit doel ontwikkeld. Welke andere computergebaseerde militaire technologie kun je bedenken?

Op deze pagina gaan we ons concentreren op drie belangrijke computergebaseerde militaire technologieën.

Malware

Je hebt over malware geleerd in Hoofdstuk 4 Les 3, Cyber-Security . Dit is een algemene term voor allerlei programma's die bedoeld zijn om schade aan te richten, inclusief virussen (die zichzelf kopiëren net als echte virussen), DNS-spoofing, phishing en denial of service-software.

Malware wordt meestal alleen gebruikt om problemen te veroorzaken of om geld te stelen. Maar militaire groepen van verschillende landen ontwikkelen actief malware om de communicatie- of technologiecentra van een vijandig land te verstoren.

  1. Zoek op het internet naar "Stuxnet", wat een beroemde militaire malware-aanval is. Je kan ook onderzoek doen naar andere militaire malware.

Autonome wapens

Een autonoom wapen kan beslissen of hij moet schieten zonder een menselijke beslissing. Je snapt misschien wel waarom het leger autonome wapens wil.

  1. Zoek de hoeveelheid tijd op tussen de detectie van een raketaanval en de daadwerkelijke explosie van de aankomende raketten.

Anderzijds maken autonome wapens het mogelijk om door een programmeerfout per ongeluk een nucleaire oorlog te starten.

  1. Zoek "nuclear close calls" op om enkele verhalen te lezen over geautomatiseerde valse alarmen veroorzaakt door een vlucht ganzen, een beer en nog veel meer.

Wat in al deze gevallen het uitbreken van een Derde Wereldoorlog heeft voorkomen, is dat een menselijke expert de automatische raketdetectoren niet vertrouwde en, soms in strijd met directe bevelen, weigerde aan te vallen.

In 1983 kondigde de toenmalige president Ronald Reagan een programma aan met de naam "Strategic Defense Initiative" (Strategisch Defensie-Initiatief) dat militaire satellieten in een baan om de aarde zou hebben geplaatst, uitgerust met raketdetectoren en anti-raketwapens, inclusief krachtige lasers. De satellieten zouden worden uitgerust met computers die een vijandelijke aanval zouden detecteren, wapens op inkomende raketten zouden richten en ze vernietigen. Het project werd bekend onder de (spottende) bijnaam "Star Wars".

  1. Zoek SDI op en enkele controverses eromheen, zowel in 1983 als in latere heroplevingen van het idee.
  2. Zoek het anti-ballistische raketverdrag op dat SDI zou hebben geschonden. Waarom zou een verdrag defensieve wapens beperken in plaats van aanvallende ?
  3. Lees voor een recenter perspectief dit artikel over moordrobots (Engels).

Drones

Drones zijn op afstand bestuurbare vliegtuigen. Ze variëren in grootte van speelgoed voor hobbyisten tot bommenwerpers die worden gebruikt in oorlogen. De besturing is afhankelijk van computers, zowel in de drone als op de grond.

"Velen beweren dat de herverkiezing van de Amerikaanse president George W. Bush en zijn toegenomen percentage stemmen bewijzen dat de oorlog in Irak irrelevant was of zelfs een pluspunt voor hem. We presenteren bewijs van het tegendeel. Als we focussen op de verandering in de verkiezingen van 2004 ten opzichte van 2000, dan zien we dat slachtoffers van de oorlog in Irak van een staat het stemaandeel van de president in die staat aanzienlijk hebben verlaagt. We concluderen dat als de circa 10.000 Amerikaanse doden en gewonden in Irak op de verkiezingsdag niet zouden zijn gesneuveld, Bush bijna 2% meer van de stemmen zou hebben gewonnen, en daarmee makkelijk gewonnen had... In tegenstelling, het oproepen van het leger had geen significant effect naast het belangrijkste slachtoffereffect. "

"Irak oorlogsslachtoffers en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004", David Karol en Edward Miguel, 2004

Voor een gekozen president zijn er politieke voor- en nadelen verbonden aan het starten van een oorlog. Een voordeel is dat wanneer een oorlog begint, vooral als mensen het gevoel hebben dat hun land wordt aangevallen, dit mensen een patriottisch gevoel geeft. Dit wordt hierna weerspiegeld in een grotere goedkeuring van de president. Dat is het primaire effect totdat Amerikaanse soldaten sterven. Kiezers keuren Amerikaanse doden af. In de hierboven geciteerde studie onderzochten de onderzoekers de publieke opinie over George W. Bush per staat, en ontdekten dat zijn rating meetbaar lager was in staten waar meer soldaten waren gestorven.

Het risico van Amerikaanse sterfgevallen, wat leidt tot stemmen tegen de partij van de president, is wat presidenten ervan weerhoudt onnodige oorlogen te voeren. Het is ook de reden waarom Barack Obama "geen Amerikaanse laarzen ter plaatse" in de oorlog tegen ISIS in Irak en Syrië heeft beloofd.

Drone-vliegtuigen zijn vooral belangrijk omdat ze het gemakkelijker maken om een oorlog te beginnen waarin geen Amerikanen sterven . De piloten zijn in de VS, niet in het land dat wordt gebombardeerd. Het is niet zo dat de drones vanuit strikt militair oogpunt sneller of nauwkeuriger zijn of beter op een andere manier; ze zijn vooral politiek waardevol, waardoor het gemakkelijker wordt om een oorlog te beginnen.

  1. Bespreek: is het voor de VS goed of slecht om gemakkelijker een oorlog te beginnen? Verzin een aantal argumenten voor beide kanten voordat je een antwoord bedenkt.
  2. Bespreek: "De VS staat altijd aan de goede kant, dus ze zullen geen oorlog beginnen tenzij het voor een goed doel is." Deze lijst van oorlogen van de VS helpt misschien.
Terug Volgende