Werken op afstand

Op deze pagina, ga je nadenken over de manier waarop technologie helpt met werken over lange afstanden.

  Deze studie heeft gevonden dat productiviteit steeg bij medewerkers van een callcenter toen ze negen maanden vanuit huis gingen werken.
 1. Op afstand werken en telewerken (werken via een telecommunicatieverbinding, meestal internet) betekenen meestal dat je thuis werkt in plaats van op kantoor. Niet alle werkgevers laten hun werknemers telewerken. Als je een werkgever was:
  • Welke nadelen zijn er als je werkenemers telewerken?
  • Welke voordelen zijn er als je werknemers telewerken?
 2. Er zijn andere manieren waarop technologie werknemers helpt om van ver te werken. Kies een of meer van deze onderwerpen om te onderzoeken en bespreken.
  • Technologie kan dokters helpen om patiënten op afstand te behandelen. Dit is vooral handig voor ziekenhuizen op het platteland of om mensen toegang te geven tot dokters die gespecialiseerd zijn in bepaalde dingen. Andere ontwikkelingen in technologie helpen dokters om vitale functies te monitoren of om operaties uit te voeren met behulp van robots. Zoek en lees een aantal artikelen over telegeneeskunde om te leren over de voor- en nadelen.
  • Boeren kan niet op afstand. Dus hoe beïnvloedt technologie de landbouw? Een manier is om boeren te helpen met live informatie, zoals de marktprijzen van voedsel en dieren, zodat ze bewust worden van eerlijke prijzen. Technologie kan ook helpen door klanten te vinden voor producten. Lees over nieuwe initiatieven en de bijbehorende uitdagingen in landen over de hele wereld. Bijvoorbeeld: Top 10 mobile agricultural applications (IT News Africa) of Smartphone app helps Nepali farmers (SciDev.net) of Code for the Caribbean Fellows Partner with Local Agency to Design Two Awesome Apps! (Code for America)
  • Outsourcing is het betalen van andere bedrijven om taken uit te voeren of voor diensten te zorgen zodat het minder kost dan als je zelf werknemers in dienst had genomen om het te doen. Bedrijven outsourcen vaak taken naar bedrijven in landen waar mensen minder betaald worden. Technologie maakt outsourcen gemakkelijker. Technologiebedrijven outsourcen zelf ook vaak banen zoals conciërges, deels zodat ze uitspraken kunnen doen als "Al onze werknemers hebben geweldige voorzieningen", maar omdat conciërges geen werknemers zijn, tellen ze dan niet mee.

   Hoe kan het goedkoper zijn om een bedrijf te betalen voor jouw conciërge? Je betaalt in dit geval dus voor de conciërge en zijn baas, in plaats van dat je de conciërge direct betaalt. Het antwoord is dat het bedrijf de conciërge heel weinig betaalt. Vaak huren ze mensen in zonder geldige verblijfsvergunning, die niet kunnen klagen bij de politie over hun werkomstandigheden. Als ze dat zouden doen, dan kunnen ze het land uitgezet worden. Dit is een andere reden waarom technologiebedrijven graag slecht-betalende banen outsourcen: Het is illegaal om mensen zonder verblijfsvergunning in te huren, maar als je het detacheringsbedrijf betaalt dan huur je ze niet direct en is het niet aan jou om te controleren of je conciërge een verblijfsvergunning heeft.

   Naast bedrijven kunnen individuen ook een deel van hun leven outsourcen. Zoek eens op personal outsourcing-bedrijven en mensen die er gebruik van maken. Bijvoorbeeld: Average Joes, Janes Outsourcing Tasks (CBS News) of Outsourcing Your Life (Wall Street Journal). Je kan ook leren over Amazon's Mechanical Turk, een website die mensen betaalt om taken uit te voeren die computers niet kunnen uitvoeren. Deze taken worden "Menselijkeintelligentietaken" genoemd; mensen die deze taken uitvoeren worden meestal niet heel goed betaald.

Terug Volgende