Zoekmachines

Op deze pagina, ga je leren over zoekmachines en nadenken over wat je gebrukt om het web te doorzoeken.

Als je geen verbinding kan maken met YouTube, kijk dan de video hier.
  1. Open drie zoekmachine-websites: degene die je normaliter gebruikt, de DuckDuckGo zoekmachine en nog een andere zoals Google, Yahoo of Bing. Zoek bij alledrie de zoekmachines op een aantal woorden zoals "Internetzoekmachines" of "Restaurants in Tilburg". Krijg je dezelfde zoekresultaten bij iedere zoekmachine? Probeer iets te zoeken dat gerelateerd is aan politiek zoals "Mark Rutte".
  2. Hoe denk je dat zoekmachines werken? Welk algoritme zou een zoekmachine kunnen gebruiken om te bepalen wat jij te zien krijgt? Bespreek dit met een partner en deel het daarna met de klas.
  3. Zoekresultaten zijn verschillend in andere landen, zelfs voor dezelfde zoekmachina. Onderzoek waarom dit zo is. (Zoek om te beginnen op "zoekcensuur")
  4. In Blown to Bits, zegt de auteur dat "zoeken een nieuwe manier is om informatie te beheersen" (pagina 111) en "zoeken is macht" (pagina 145). Waarom zou het belangrijk kunnen zijn om na te denken over de sociale gevolgen van zoeken op het internet?
 
  1. Google houdt alle zoekopdrachten bij. Je kan kijken naar De trends van vandaag of de populairste zoekopdrachten van 2014 (of een ander jaar na 2004) in de Verenigde Staten of een ander land . Wat zijn de voor- en nadelen voor de maatschappij van het feit dat Google dit allemaal opslaat? Wat zijn de voor- en nadelen voor individuen?
Terug Volgende