Een hiërarchie van open protocollen

Op deze pagina, ga je leren over de communicatiestandaarden die gebruikt worden op het internet en hoe ze samenwerken.

Geen Afbeelding

Er zijn miljarden apparaten verbonden met het internet en honderden verschillende soorten apparaten: laptops, tablets, telefoons, koelkasten, enzovoort. Hoe kunnen ze elkaar allemaal vinden en met elkaar praten? Protocollen (standaarden) verzekeren dat alle apparaten in de wereld zonder problemen met elkaar kunnen communiceren.

Er zijn heelveel protocollen! Het internet was ontworpen met meerdere lagen van abstractie die de protocollen indelen afhankelijk van waar ze in het communicatieproces gebruikt worden.

De hiërarchie van internetabstractie

Deze hiërarchie van abstracties vermindert de complexiteit van het internet door details van lagere niveau's te verbergen. Het hoogste niveau van abstractie bevat de meest algemene eigenschappen van het internet die samen moeten werken over alle apparaten. Hoe lager het niveau, hoe meer apparaat-specifiek.

De vier niveau's die hier genoemd worden bevatten nog veel meer protocollen dan hier besproken worden.

Open protocollen

Dit zijn allemaal open standaarden: iedereen kan het protocol opzoeken en ermee programmeren om nieuwe programma's te maken zonder dat daar toestemming voor nodig is. Het internet is waarschijnlijk het grootste en ingewikkeldste artefact wat ooit door mensen gemaakt is en het maakt gebruikt van samenwerking.

Denk maar eens na over...

Voor het internet waren er verschillende netwerkprotocollen die in bezit waren van bedrijven en geheim werden gehouden. Dus als je een computer of router van een bepaald merk had, kon het alleen praten met andere apparaten van dat merk.

  1. Geen Afbeelding Leg uit hoe alle onderstaande protocollen abstracties zijn. Welke details verbergen ze?
    • HTTP: HyperText Transfer Protocol, het protocol dat je browser gebruikt om toegang te krijgen tot een HTML webpagina.
    • DNS: Domain Name System, het hiërarchische adresprotocol dat leesbaar is voor mensen.
    • TCP: Transmission Control Protocol, het protocol dat betrouwbare verzending verzekert.
    • IP: Internet Protocol, het hiërarchische adresprotocol dat de route van data bepaalt van de ene naar de andere computer; tegenwoordig zijn we geüpgraded van IPv4 naar IPv6 zodat we meer adressen hebben.
  1. Lees Blown to Bits pagina's 309-312.
Terug Volgende