Programmeer je eigen game

Op deze pagina leer je wat een sprite is, hoe je voor een sprite een uiterlijk kiest en dat verandert met een muisklik.

Een sprite is een ander woord voor een 'afbeelding'. Een sprite kan je besturen, we kunnen hem bijvoorbeeld laten bewegen, of groter of kleiner maken met behulp van code.

Geen Afbeelding
 1. Open Snap! en log in.
 2. Maak twee 'Alonzo'-uiterlijken voor je sprite. De video hieronder laat zien hoe dat gaat. De verdere instructies staan onder de video.

  Geen Afbeelding
  Dit gebeurt er in de video:
  1. Selecteer 'Uiterlijken...' van het bestandsmenu Geen Afbeelding, kies 'Alonzo' en klik Importeren. Klik op Annuleren om dit Uiterlijken-keuzemenu te sluiten.
  2. Klik met de rechtermuisknop in het midden van het Alonzo uiterlijk en selecteer 'kopieer'.
  3. Klik met rechtermuisknop op het nieuwe uiterlijk genaamd `Alonzo(2)` en selecteer 'bewerken'. Je opent nu het Tekenprogramma.
  4. Klik op `spiegelen ⟷`, dat is de knop met de twee rechtopstaande driehoeken. Klik hierna op OK.
  5. Geen Afbeelding

 3. Programmeer de sprite om van kostuum te veranderen als er op geklikt wordt...
  1. Klik op het Scripts-menu linksboven in het scherm.
   Geen Afbeelding
  2. Bouw het script dat hieronder afgebeeld staat. Je sleept hiervoor blokken van de linkerkant naar het midden. Bekijk de video voor meer uitleg.

   Geen Afbeelding

   Geen Afbeelding

   Je vindt de blokken in de paletten met hun bijpassende kleur. Paars voor Uiterlijk, Oranje voor Besturen enzovoort. Let op: Bewegen is donkerblauw en Waarnemen is lichtblauw, het verschil is in een los blok niet goed zichtbaar.

   Sleep een blok onder een ander blok om ze aan elkaar te plakken. De dunne witte balk laat zien waar de blokken aan elkaar blijven plakken als je de muisknop loslaat.

   Geen Afbeelding
 4. Vink het vakje naast het woord 'versleepbaar' uit. Dit voorkomt dat spelers per ongeluk de sprite verslepen als ze erop klikken.

  Geen Afbeelding

 5. Test je programma: klik op Alonzo op het grote witte veld rechts in het scherm. Dit witte veld wordt ook wel het speelveld genoemd. Als je script werkt, zou Alonzo nu de andere kant op moeten kijken.
TerugVolgende